top of page
Søk
  • marthemsl

Hva er aksjer?


Kort fortalt er en aksje en andel av et firma. Det vil si at når du kjøper en aksje kjøper du et egenkapitalbevis, det beviset gjør deg rettslig eier av eiendelen av firmaet og all fremtidig fortjeneste som firmaet tjener.

Dette kan sammenlignes med eierskap av eiendom, hvor du har 2 aktører som finansierer boligkjøpet. Det er deg og banken, du investerer egenkapitalen mens banken eier fremmedkapitalen(gjeld)

Banken er garantert rente på sin investering mens du som er eier av egenkapitalen har rett til all fremtidig fortjeneste ved eiendommen ved for eksempel prisvekst eller utleie inntekter. På samme måte når du eier en aksje, så har du rett til all fremtidig avkastning som et selskap tjener.


En aksje kan forklares på så mange forskjellige måter, men for nå tror jeg vi stopper der 😊


Men noe annet jeg også vil si i dette innlegget er noe om hva du kan tjene ved å investere i aksjer. Det er mange selskaper som betaler ut overskuddet til investorene, dette kalles dividende. Man får en sum pr aksje man eier. Så la oss si at det firma betaler ut 10kr pr aksje til investorene og du eier 10 aksjer, da får du 100kr inn på konto. Noen betaler ut kvartalsvis mens andre betaler månedlig, men du har også de som betaler en gang i året.

Her er det det skrevet en liten historie om det å investere og hva aksjer historisk har gitt

Den sjokkerende sannheten bak sparing & avkastning


Line er 20 år gammel og studerer for å bli sosiolog. Hun bor på kollektiv og har en deltids jobb på cafe ved siden av studiene. Hun sparer 36 000 kroner hvert år i en aksjekonto som hun ble tipset om på en nettside (som heter eggstocks naturligvis). På slutten av året, kjøper hun aksjer i store internasjonale selskaper notert i USA (Starbucks, Visa, Disney, Nike osv.)

Studielånet fra Lånekassen kommer i 2 store utbetalinger (August og Januar), hvilket gjør det mulig for henne å avse 20 000 kroner i året. I tillegg får hun feriepengene fra Cafeen, 16 000 av de putter hun også i aksjekontoen.

I gjennomsnitt utgjør dette kr 3 000 i måneden, og når Line er ferdigutdannet og i fast jobb, så fortsetter hun å avse 3 000 i måneden, men drar på ferie når feriepengene kommer.

Huner 24 og får en årslønn på 440 000 i året, og får inn 28 000 etter skatt. Etter sparingen på 3 000 kroner har hun dermed 25 000 å leve på, så dagene går med budsjett og tomatsuppe de første årene.


Innen hun blir 30, tjener hun 620 000 kroner i året, og har fått med det romsligere økonomi. Hun har dog ikke økt sparingen, og har kun avsett kr 3 000 i måneden under perioden. Hun bestemmer seg så for å slutte å spare i det hele tatt, og heller betale ekstra ned på gjeld, dra på dyrere ferier, og prioritere andre viktige ting i livet (barn, bil, Louis Vuitton…)

Aksjene hun har kjøpt de siste 10 årene er nå verdt kr 691 728. Ingen stor sum, men det er pent å se på og hun regner med å få litt ekstra å rutte med når hun blir pensjonist, selv om hun ikke gidder å spare mer i aksjer resten av livet. Hun har spart 360 000 kroner i løpet av 10 år, og tjener gjennomsnittlige 10,67% i året i avkastning.

Marianne er 30 år gammel og jobber som butikksjef i en kleskjede. Hun har jobbet seg oppover og tjener nå nok til å avse kr 5 000 hver måned til sparing. Hun bestemmer seg for å kjøpe aksjer/fond som returnerer gjennomsnittet til den globale børs indeksen (10,67%).

Hun bestemmer seg for å spare 5 000 kroner i måneden hver måned hvert eneste år frem til hun fyller 65. Innen da har hun spart 2,1 millioner kroner totalt, og disse har vokst til over 21 millioner kroner i aksjer!

Når hun går av med pensjon tjener hun over 65 000 i måneden i utbytter, penger hun får som inntekt fra aksjene hun har. Hun ser med begeistring og forbløffelse, hun får altså 18 000 kroner i uka rett inn på konto som hun kan gjøre hva hun vil med, bare fordi hun tok valget om å bli en forretnings-eier og ikke bare en ansatt.

Hun bestemmer seg for å unne seg selv ett spa-besøk med alle de mest eksklusive rettene og behandlingene hun kan tenke seg. Imellom massasjene og ansiktsmaskene bestemmer hun seg for å ta ett glass med ingefær/mango/papaya, det er en tirsdag formiddag og det sitter kun en annen i spa-loungen i det hun setter seg.

Sprudlende av glede over sin nye pensjonstilværelse, hilser Marianne på den andre jenta med en skål og spør hva hun heter.

«Line» - svarer jenta.

Etter hvert gled samtalen mellom de to tirsdagsbrisne spabertene, og det endte med at Marianne til slutt viste aksjekontoen sin med de 21 millionene på.

«jeg sparte kun 5 000 i måneden i 35 år» sa Marianne og viste Line hvor mye ett så lite beløp kan vokse over en så lang tid bare man er konsekvent nok.

Så dro Line frem telefonen og logget inn på aksjekontoen sin raskere enn du kan si Hamam og fortalte at hun hadde spart bare 3 000 i måneden i 10 år.


Summen på kontoen til nå 65 år gamle Line heter:

24 millioner, 42 tusen og 642 kroner…


Hvordan kan det ha seg at en som sparer 360 000 kroner over 10 år ender opp med 3 millioner mer enn en som sparer 2 100 000 over 35 år?


De 691 tusenlappene Line hadde når hun var 30 fikk vokse med 10,67% i fred de neste 35 årene, og ble til slutt over 24 millioner kroner. Selskapene hun hadde kjøpt tjente penger 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, 365 dager i året (med ett unntak og det er skuddår – da tjente selskapene til Line penger 366 dager i året) uten at hun trengte å foreta seg noe. Mens hun sov, studerte eller skiftet bleie om natten, så jobbet pengene hennes i bakgrunnen, og dette ble etter hvert tydelig som selskapene overførte mer og mer penger inn på kontoen hennes.

Det var som å ha en armada av pengetrykkene maskiner, som bare pumpet inn mer og mer penger inn på konto, og hun kunne etter hvert logge seg inn og kjøpe enda flere pengepumpende aksjer i store lønnsomme selskaper der hun eide sin liten andel.

Hun hadde klart det. Hun hadde klart å konvertere sin aktiv, lønnet kapital over til arbeidende investert-kapital. Denne kapitalen hadde hun i aksjer i selskaper, der hver gang noen betaler en dollar, euro, kroner eller remninbi for 1 kopp kaffe hos Starbucks, så tjente hun en liten brøkdel av de pengene. En stor forskjell fra når hun jobbet og helte den samme kaffen i koppen på cafe-jobben hun hadde, der hun fikk en fastlønn mens firmaet hun jobbet for satt igjen med stadig økende fortjeneste.

Sannheten bak sparing og investering, er at tid er en undervurdert faktor. De 691 tusen som Line hadde akkumulert, er ett så stort forsprang at det vanskelig kan tas igjen. Til de som venter med å spare til pensjon etter at boligen er betalt ned, bryllupet er finansiert, eller til de har fast jobb, barn, ny bil osv., dere ofrer millioner, bokstavelig talt.


Line kunne bruke 100% av alt hun tjente fra hun var 30 til 65, fordi hun var villig til å ofre litt veldig tidlig, trengte hun ikke ofre så veldig mye til slutt. Selv om du som leser dette kanskje ikke er 20, så fungerer dette rådet for alle aldre. Du er på ditt yngste du noensinne vil være i dag, så sett i gang og spar, gjør det til en prioritering, og kjøp aksjer/indeksfond. Pensjon er det dyreste vi gjør, men det er verdt det!8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page